I takt med vores øgede båndbredder på både vores PC’ere derhjemme – men også vores telefoner ude i verden, er brugen af videoer på de sociale medier vokset stødt.

Det betyder at vi i dag ser mere video online end nogensinde før. Både Facebook og YouTube har slået flere rekorder i år og man forventer faktisk at 69% af alt dataforbrug vil være relateret til video i 2019.

Heldigvis er de fleste gode, men desværre ser man også ofte videoer, der havde rigtig gode muligheder for at nå langt ikke rigtig formåede at løbe den helt i mål. Det kan skyldes mange ting, dog oplever jeg ofte at mange undervurderer lyden i videoer.

Man kan argumentere om det overhovedet er værd at bruge tid på ordentlig lyd til eksempelvis Facebook, når vi ved at 85% af alle videoer vist på Facebook bliver set uden lyd. Det betyder blot at der er 15% af dine brugere der ser dine videoer med lyd. Sandsynligvis dine mest interesserede brugere. Dem der er lettest at konvertere. Det ville altså være en skam at snyde sig selv for de 15% mest engagerede brugere på dine sociale kanaler, når nu du kan opnå et meget bedre resultat med forholdsvis lidt ekstra arbejde.

I denne artikel vil jeg give dig fem hurtige trin til at forbedre lyden på dine videoer.

Du vil opnå et langt bedre resultat med meget lidt arbejde.

1. Tænk over stedet for optagelse

Det lyder ret basalt – og det er det faktisk også.

Alligevel kan det somme tider godt være en svær opgave at få til at lykkedes. Skal man interviewe en person, vil man jo oftest gerne foretage interviewet i de rette omgivelser, eksempelvis ved kontorpladsen eller på byggepladsen, hvor personen arbejder. Her kan du dog opleve at der er meget støj omkring interviewet.

Her kan du vælge at trække personen lidt til side, så seeren stadig kan se omgivelserne, eksempelvis gennem en glasvæg til et mødelokale eller med større distance til de andre medarbejdere.

Foregår optagelsen udenfor, må man sørge for at der ikke foregår støjende arbejde under optagelsen – samtidig giver det god mening at trække lidt væk, så seeren lettere kan se byggepladsen i baggrunden.

Blæser det udenfor bør I forsøge at søge i læ, så vinden ikke blæser direkte i mikrofonen. Alternativt kan du forsøge med en vindhætte til mikrofonen.

2. Kom tæt på med mikrofonen

Jeg vil til hver en tid anbefale at du benytter dig af en ekstern mikrofon. Mikrofonerne i kameraerne er okay til mange brugsformål – dog heller ikke mere end det. Når først du har prøvet at bruge en ekstern 

mikrofon, vil du aldrig gå tilbage.

Er det almindelige videooptagelser af omgivelser og mennesker, vil jeg anbefale en shotgun mikrofon.

Sådan en monterer du oftest i blitz skoen på dit kamera – dog kan man også få dem til mobiltelefoner, hvor man nemt monterer dem med en lille klips.

Er der tale om et interview eller generel stemmeoptagelse, vil jeg anbefale brugen af en lavalier mikrofon. Man kan i dag købe disse for ikke ret mange penge og jeg benytter mig selv af Røde SmartLav+ mikrofoner. Dem kan man få for omkring 500 kr. og de optager rigtig god lyd.

Det smarte ved Røde SmartLav+ er at den kan tilsluttes direkte til din mobiltelefon og du skal således ikke tænke på trådløse signaler eller eksterne lydoptagere. Bare sæt den til din telefon og optag. Når du kommer hjem foran computeren synkronisere du nemt lydoptagelsen med din video.

Generelt for begge typer mikrofoner, gælder det at man skal så tæt på som muligt. Lavalier mikrofonen er klart den du kommer tættest på målet med, men hvis der ikke er et specifikt mål eller der er mange mål, kan det være svært at montere lavalier mikrofoner på alle disse. Her vil det være nødvendigt med en shotgun mikrofon.

Skal kameraet stå længere væk fra målet og har du ikke mulighed for at benytte lavalier mikrofoner, kan man enten placere shotgun mikrofonen i et stativ eller sætte den på en såkaldt boom og løfte den tættere på målet på denne måde.

3. Dynamics Processing

De to første råd var hovedsageligt henvendt mod selve optagelsen af materialet. De næste tre råd vil bestå i efterbehandlingen af optagelserne.

Det første vi lige vil gøre er at køre lydfilen igennem Dynamics Processing. Du kan vælge at åbne lyden fra Premiere Pro ved at højreklikke på tidslinjen for din lydfil og vælge Edit with Adobe Audition. Herefter vil Adobe Audition åbne.

Gå op i menuen Effects og vælg Amplitude and Compression. Herefter trykker du på Dynamics Processing. Der kommer nu en linje, hvor du kan indstille, hvornår lyden skal bearbejdes af funktionen. Jeg plejer at benytte mig af Slap Bass, det giver en lidt mere behagelig lyd og fjerner samtidig peaks fra lydfilen.

Det hjælper os om lidt i et af de næste steps. Allerede nu har du gjort en stor forskel for lyden i dine videoer, lad os sammen gøre den endnu bedre.

4. Equalizer

Om du vil gøre brug af equalizer er meget personligt. Jeg kan godt lide at mandestemmer eksempelvis har en god mængde bas og er forholdsvis dybe. Det giver en god dybde til lyden. Samtidig bryder jeg mig ikke om alt for skingre toner, og disse kan også bearbejdes en lille smule uden det går ud over lydkvaliteten her.

Det er svært at vælge en preset der passer alt her, men typisk vil jeg skrue en lille smule op for bassen, skrue lidt ned for de højeste toner og lidt op for de næste højeste. Dette for at give lidt af den tabte klarhed tilbage, efter at have skruet op for bassen.

Mit bedste råd her er at pille lidt ved indstillingerne, og tænde og slukke for funktionen, og lytte til ændringerne. Husk at selv små ændringer kan gøre en stor forskel.

5. Normaliser og juster lydstyrken

Efter at have justeret lidt på equalizeren og brugt Dynamics Preprocessing, er sidste step at justere lydstyrken.

Her kan du med fordel bruge den indbyggede funktion Normalize. Denne hjælper med at sætte lydniveauet til et acceptabelt, således at det hverken bliver for højt eller lavt.

Du finder funktionen under Effects, Amplitude and Compression. Her vælger du blot Normalize. Marker feltet Normalize to, og sæt denne til et tal sidst i halvfemserne. Jeg sætter det som regel til 98%. Det gør at vi ikke rammer præcist 0dB og på den måde peaker lyden, men er alligevel tæt på. Normalize All Channel Equally skal også være markeret. DC Bias Adjust skal ikke være markeret. Tryk herefter Apply og lyden bør nu være normaliseret.

Hvis man ønsker det kan man gentage ovenstående og forsøge at rette sig ind mod det perfekt resultat. Når man er færdig trykker du blot Save og har du åbnet filen direkte fra Premiere Pro, vil den nye fil med rettelserne erstatte den gamle og automatisk blive lagt ind i tidslinjen.

Call to Action

Jeg har nu gennemgået 5 simple ting du kan gøre for at få bedre lyd i dine videoer og herved få mere eksponering. Du kommer langt blot med den rigtige mikrofon og lidt post produktion.

Hvis du har haft glæde af mine råd, så del et link til din video i kommentarfeltet.

Hvis du har spørgsmål eller forslag, så hører jeg meget gerne fra dig.

Rigtig god optage lyst!